Ředíte krev během letu nebo před odletem?
Zdravíčko, já mám geneticky vrozenou vysokou srážlivost ktve. Před každým letem měsíc zobu Stacyl a 3 dny před odletem si píchám (teda spíš přítel mi píchá, já to nedávám... :-D) Fraxiparine/Clexane. Plus pitný režim, pohyb po palubě a také létám v kompresních ponožkách (to je asi můj favorit,vždy si připadám jak trubka, když to na sebe na gate natahuju :-D). Vše po konzultaci s doktorem na hematologii... :-)
Ala napsal(a):Jsem moc ráda za tuto diskusi, vůbec jsem netušila, že lidi před letem jedí nějaký prášky nebo si píchají injekce, myslela jsem si, že to je záležitost pro někoho, kdo už je nějak nemocný apod. Jelikož už máme s manželem trochu pokročilý věk, tak se nad tím budu muset zamyslet, zatím jsme krev před letem vždycky ředili jen lihovinami.
Ale to je jen pro nemocné. "Zdravému" člověku se to nestane ( s velmi vysokou pravděpodobností). Problém je, že plně zdravý není nikdo z nás. Buď jde o špatnou diagnostiku anebo onemocnění, které se doteď nijak nestačilo projevit. Onemocnění s poruchou srážlivosti jsou zrádné. Do určité doby žádné příznaky a pak najednou fatální následky:(
Míša K. napsal(a):Taková prevence prospívá oběma, přítel je v pohybu A těší se na každý let.přítel mi píchá,
Hanka K napsal(a):No právě na žádném letenkářkém fóru jsem nic takového jako je třeba výše uvedený odkaz o "cestovatelské trombóze" nikdy neviděl a proto jsem chtěl téma otevřít tím že přiznám svůj případ. Mám život v ___.díky za téma, nějak nechápu, že se tu neobjevilo dřív .. dávejte info, zajímá mě to 👍
jokker napsal(a):Taková prevence prospívá oběma, přítel je v pohyb A těší se na každý let.[citace="Míša K."]
přítel mi píchá,
[/citace]
Je to tak😁😁😁
Autíčko Otík napsal(a):[citace="Ala"]
Jsem moc ráda za tuto diskusi, vůbec jsem netušila, že lidi před letem jedí nějaký prášky nebo si píchají injekce, myslela jsem si, že to je záležitost pro někoho, kdo už je nějak nemocný apod. Jelikož už máme s manželem trochu pokročilý věk, tak se nad tím budu muset zamyslet, zatím jsme krev před letem vždycky ředili jen lihovinami.
Ale to je jen pro nemocné. "Zdravému" člověku se to nestane [/citace] To jsem si právě myslel já dělal jsem v průměru hodinu sportu denně( jako Osvč jsem mohl); Za předchozích pět let jsem uplaval v kondičním tempu 400 km kraulem a najednou neumím plavat a do bazénu nemohu vlézt protože se nedostanu ven.
Nikdy jsem s krví problémy neměl a samozřejmě nemám žádný medicínský důkaz že sraženina má souvislost s letem a tím že jsem osm hodin ležel ( to by se musel bát skoro každý než jde spát. Ať si z tématu vezme každý co chce a poradí se se svým praktickým lékařem.A zdá se především pro cestu v sedě.
.. otázka o čem se tedy radit s praktickým lékařem, když je člověk relativně zdráv a průměrně aktivní .. doktor taky asi nemá věšteckou kouli a preventivně něco brát nebo píchat (si) to je taky na budku, tak babo raď .. stejně jako očkování, většina máme cestovatelský základ, ale preventivně do sebe nepícháme vzteklinu nebo dengue , prostě se zodpovědně v rámci možnosti snažíme vyhnout riziku a předcházet tak možným komplikacím .. při cestě letadlem mi jako dostatečná prevence přijde právě to výše zmiňované, dostatek tekutiny, pohyb jak jen to jde, kompresní podkolenky .. tak nějak to ale beru ( možná zlehčuju ) že pokud se něco zlýho má stát, tak se to stane ..
možná právě i tvůj případ @jokker, lehkovážný cestovatel asi nejsi .. jaký jsi datum výroby, pokud se můžu zeptat ? Většina z nás tady už má podle mě tři čtyři křížky a vejš, jestli je to záležitost i daleko mladší generace, tak potěš a jsem ráda, že ještě žiju ..
Je to zajímavý, hlavně jestli to byla prostě náhoda nebo to má s tím dlouhým letem souvislost 🤔 Jestli to není pro tebe moc osobní, můžeš napsat něco víc, jak to po letu probíhalo? 😞
Co piloti, jak to řeší na dlouhých letech? Moc možností, jak špacírovat po letadle, nemají 🤔
Hani, mně je třeba 25 let a přišli mi na toto při odběru krve na gynekologii, když jsem žádala o antikoncepci :-D takže jsem na tu vrozenou vadu přišla úplně náhodou někdy v 18 letech a od té doby takto blbnu před každým letem no... :-)
Takto mi to samozřejmě přijde naprosto v pořádku, mám potíže o kterých vím, tak se podle toho zařídím, to je jistě zodpovědné a ne žádné blbnutí :)
Zrovna včera jsem byla na vyšetření, kdy bylo nutné dodat i výsledky odběrů - krevní obraz a srážlivost, hned jsem gůglila zobrazené hodnoty, podle tabulek jsem v limitu, ale kdo ví ...
Hanka K napsal(a):Výroba: 1967 mínus devětměsíců.. otázka o čem se tedy radit s praktickým lékařem, když je člověk relativně zdráv a průměrně aktivní .. doktor taky asi nemá věšteckou kouli a preventivně něco brát nebo píchat (si) to je taky na budku, tak babo raď .. stejně jako očkování, většina máme cestovatelský základ, ale preventivně do sebe nepícháme vzteklinu nebo dengue , prostě se zodpovědně v rámci možnosti snažíme vyhnout riziku a předcházet tak možným komplikacím .. při cestě letadlem mi jako dostatečná prevence přijde právě to výše zmiňované, dostatek tekutiny, pohyb jak jen to jde, kompresní podkolenky .. tak nějak to ale beru ( možná zlehčuju ) že jaký jsi datum výroby, pokud se můžu zeptat ?
Měl jsem za sebou čtyři covidy určitě rúzné mutace, s velkým odstupem.( pak už jsem necítil potřebu očkování; jinak jsem zastáncem obvyklého očkování a na žloutenky jsem šel rád a dobrovolně, jinak jsem se cítil zdráv.Ale že někdo bere preventivně prášek na ředění krve aby mu nebřinklo už jsem slyšel.(bohužel pozdě).
No me injekce predepsali uz v tehotenstvi preventivne (starsi matka) a ted s nohou v sadre je mam taky. Takze uz se nejake dlouhe sezeni/lezeni bere na vedomi a tech pripadu je asi hodne.
jokker napsal(a):No právě na žádném letenkářkém fóru jsem nic takového jako je třeba výše uvedený odkaz o "cestovatelské trombóze" nikdy neviděl a proto jsem chtěl téma otevřít že přiznám svůj případ. Mám život v ___.
Je mi úprimne ľúto, čo sa ti stalo. Väčšina z nás si asi nedokáže predstaviť, čo prežívaš. Vďaka že si sa podelil so svojim príbehom a zvyšuje povedomie o tomto probléme. A veľmi ti prajem, aby si našiel pokoj a silu aj v takejto situácii.
Po špatném odběru krve jsem měl trombózu a zánět v ruce. Po vyléčení mne lékařka z cévního poslala na genetické vyšetření na trombofilní mutace (leidenská mutace a protrombin). Nález byl negativní a přesto mi doporučila při letech punčochy a krátkodobě vždy nasadit eliquis.
jokker napsal(a):Nikdy jsem s krví problémy neměl a samozřejmě nemám žádný medicínský důkaz že sraženina má souvislost s letem a tím že jsem osm hodin ležel ( to by se musel bát skoro každý než jde spát. Ať si z tématu vezme každý co chce a poradí se se svým praktickým lékařem.A zdá se především pro cestu v sedě.
Tak jde, jak jsem psal o špatnou diagnostiku. Strašně záleží, jaké přesně byly dělány testy. Různé mutace, protilatky. Jen dle výpisu z VZP stojí laboratorní testy (bez vyšetření) desítky tisíc. A měly by se následně pro kontrolu zopakovat. To se pak bavíme o částce přes 100 tis. Testy jsou drahé, protože je nemůže dělat běžná laboratoř. A teď proč to píšu, záleží, zda jste na takových testech vůbec byl, resp. zda vás tam lékař poslal. Ne každý je totiž tak zodpovědný a jde i o štěstí 😔 Jen pro kontext, můj příbuzný měl lehkou mrtvici bez následků, několik trombóz a na takovém vyšetření NEBYL. Ale na 99% tam něco je
Manželka měla už 2x trombózu, vždy způsobenou úrazem. Při první v roce 99 ji přišli na leidenskou mutaci, takže od té doby létá v kompresních punčochách, od druhé trombózy v roce 2018 bere už doživotně Eliquis. Nalétáno máme přes 300 dálkových segmentů a zaplať pánbůh nic.
po dlhej dobe naozaj poucna a dolezita tema. Tiez som bol v tej urban legend ze aspirin staci. ako som pravidelny darca krvi, no neviem, ze z rozboru zistia pripadne nejaky nabeh na trombozu. A hlavne ja som ten typ, co ked nesedi v ulicke, tak sa zasekne na 3-4 hodiny a nejak ten let prezije bez pohnutia ...
Na hematologii zjistuji trombofilni mutace, resp. posilaji vzorky do Prahy z regionu.MTHFR mutaci ma cca 40% populace. Ale nemusi byt trombofilik.
Pro jistotu jsem si nechala udelqt zakladni test na trombofilni mutace.
https://www.eshop-synlab.cz/test...ch-mutaci/
Neni to tak drahy a kdyz se neco objevi, lekar uz muze poslat na dalsi testy.
Jinak ja mam v letadle porad zuten, takze piju a beham na zachod :)
To jsou ale jen genetické testy, které neříkají nic o protilatkach některých autoimunitních onemocnění. Jinak řečeno, může jít o falešný pocit jistoty. To není nic proti příspěvku, jen aby věděli případní ostatní čtenáři
andula napsal(a):Jinak ja mam v letadle porad zuten, takze piju a beham na zachod :)
Zajimave tema. A pokud jsem do ted mel nejake rozpaky z toho, ze cestou na toaletu udelam vzdy par drepu, jsou rozpaky pryc.
Tak on je celý život o nějakém riziku, to by pak člověk nemohl nic... když budu celý život hulit, riskuji že se k nádoru plic prokouřím, když si nevezmu kondom, pak se jednou muzu divit, když poletím přes ocean, můžu dostat trombozu...
Kouřit nebudu, to mi za to nestojí, s tím kondomem už je to diskutabilni a za oceán prostě poletím..
Preventivně bych asi nic na ředění krve nebral, pokud člověk nemá potvrzenou trombotickou mutaci či není po úraze, samozřejmě v případě opakovaných tromóz si určitě injekce nechte napsat.
Jokker: v tvém případě to opravdu mohl být covid nebo věk spolu s dlouhým letem, případě kombinace. Mě doktor řikal že za covidu jezdil se sanitkou a vozili chlapi 40+ s plicními emboliemi.
Sme manželia okolo 65 a stále nás baví cestovať aj do ďaleka (Fiji. Polynézia...) Vzhľadom na vek už pár rokov si preventívne picháme pred letmi nad 4 hodiny Fraxiparin od našej obvodnej lekárky. Máme 2 sady - dávky závisia na váhe. Problémy s krvou nemáme, ale myslím, že to neuškodí.